pouyab

صافی‌ها و یا همان استرینرها به نوعی از اتصالات صنعتی گفته می‌شوند که وظیفه آن‌ها تصفیه و یا جدا نمودن مایعات از جامدات است. صافی‌های میراب به عنوان یک فیلتر در لوله‌ها متصل می‌شوند و از ورود زباله‌هاي خطوط لوله از قبيل زنگ‌زدگي، اتصال مواد و فلزات جوشي در مسیر جریان مایعات...
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردین ۱۳۹۹
دسته بندی ها : دانستنی‌ها
شیرآلات صنعتی

صافی‌ها و یا همان استرینرها به نوعی از اتصالات صنعتی گفته می‌شوند که وظیفه آن‌ها تصفیه و یا جدا نمودن مایعات از جامدات است. صافی‌های میراب به عنوان یک فیلتر در لوله‌ها متصل می‌شوند و از ورود زباله‌هاي خطوط لوله از قبيل زنگ‌زدگي، اتصال مواد و فلزات جوشي در مسیر جریان مایعات جلوگیری می‌کند.

همچنین از تجهيزات و فرآيندها در برابر اثرات مضر آن‌ها محافظت مي‌کند، بنابراين صافی‌های میراب خرابي‌ها و نگهداري را تا میزان قابل توجهی کاهش مي‌دهند. در این مطلب با انواع صافی‌های میراب آشنا خواهید شد.

استرینرها و یا صافی‌ها با توجه به شکل ظاهری به دو دسته تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • صافی نوع Y
  • صافی نوع T

صافی نوع Y

جالب است بدانید به دلیل اینکه نحوه اتصال پایه فیلتر به لوله، در صافی نوع Y به صورت مورب است، به آن صافی Y شکل می‌گویند. کاربرد استفاده این نوع صافی در خطوط تحت فشار مایع، بخار و گاز است. اما لازم است بیان شود که این نوع صافی به عنوان وکیوم یا ساکشن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. صافی نوع Y میراب نسبت به صافی نوع T آن گل و لای کمتری را در خود نگهداری می‌کند، به همین دلیل به دوره‌های تمیزکاری بیشتری نیاز دارد.

بنابراین باید بازرسی‌های دوره‌ای کوتاه مدتی را برای این نوع صافی برنامه‌ریزی نمایید. دقت داشته باشید، اگر از این صافی در مکان‌هایی که دارای گل و لای زیادی است استفاده می‌کنید، توصیه می‌شود، یک شیر تخلیه در زیر کلاهک آن نصب نمایید تا بدین صورت صافی نوع Y از فشار بخار برای تمیزکاری استفاده کند.

جهت قرارگیری صافی نوع Y در زمان اتصال به لوله

صافی نوع Y را می‌توان در حالت‌های افقی و عمودی به لوله متصل نمود، اما دقت داشته باشید که صفحه صافی باید رو به پایین باشد؛ زیرا در این حالت صفحه صافی امکان جمع‌آوری و نگهداری مواد، در پایین‌ترین نقطه صافی را دارد. نحوه قرارگیری این صافی در لوله‌کشی گاز به صورت افقی است، به نحوی که پاکت صافی در سطح افقی قرار گیرد. دلیل این امر، جلوگیری از جمع شدن آب در پاکت است که سبب خوردگی و اثرگذاری بر فرآیندهای انتقال نشود.

اگر از صافی نوع Y میراب در سیستم‌های مایع استفاده می‌کنید، دقت داشته باشید که باید پاکت به صورت عمودی رو به پایین قرار گیرد. زیرا اگر جریان کم باشد، گل و لای جمع شده به شبکه لوله‌کشی باز نمی‌گردد. لازم به ذکر است، متخصصین معتقد هستند که استرینرها باید به صورت افقی نصب شوند، اما در برخی از مواقع این امکان وجود ندارد.

جالب است بدانید، اگر در سیستمی جریان رو به بالا باشد، نمی‌توان از صافی‌ها استفاده نمود، زیرا همان‌طور که بیان شد، دهانه پاکت استرینر باید به سمت پایین باشد نه بالا.

صافی نوع T

صافی نوع T که به آن صافی سبدی نیز گفته می‌شود، یک استرینر عمودی شکل است و از صافی نوع Y بزرگ‌تر است. در هنگام انتخاب صافی نوع T میراب به این نکته توجه نمایید که این صافی به دلیل فضای آزاد بزرگ‌تر، افت فشار کمتری نسبت به نوع Y دارد. بنابراین توصیه می‌شود، برای سیستم‌های مایع از استرینرهای سبدی استفاده کنید. مزیت این نوع صافی نگهداری گل و لای بیشتر نسبت به نوع Y است.

جهت قرارگیری صافی نوع T در زمان اتصال به لوله

دقت داشته باشید، این نوع استرینر در خطوط افقی باید نصب شوند. اگر از صافی‌های بزرگ استفاده می‌کنید، پایه استرینر را فراموش نکنید. برای بازرسی و تعمیر صافی نوع T با برداشتن پوشش آن، به راحتی می‌توان به قطعه فیلترکننده دسترسی پیدا نمود، در صورت جمع شدن گل و لای زیاد باید فیلتر تعویض گردد. اگر از این نوع صافی می‌خواهید، برای سیستم‌های بخار استفاده کنید، این نکته را بخاطر بسپارید که میعان به صورت قابل توجهی انجام می‌شود.

نکته حائز اهمیت در مورد صافی‌های سبدی، نوع دوپلکس آن‌ها است. در صافی‌های دوپلکس سبدی، دو صافی موازی و شیرهای انحرافی تشکیل شده‌اند. از این نوع صافی برای مواد قوی شیمیایی و مخرب استفاده می‌شود. صافی‌های سبدی به نحوی طراحی شده‌اند که پاک‌سازی آن‌ها هیچ گونه اختلالی در روند کار ایجاد نمی‌شود. نحوه کار بدین صورت است، زمانی که صافی اول پر شود، جریان به سم صافی دوم هدایت می‌شود. در این حالت به راحتی می‌توان صافی را تمیز نمود و دوباره در جای خود قرار داد.