لوله آلیاژی مسی یکی از انواع لولههای پرکاربرد در صنایع مختلف به حساب می آید. در واقع، فلز مس ویژگیهای بینظیری همچون رسانش الکتریکی بالا و قدرت هدایت حرارتی دارد؛ همین ویژگیها سبب شده است که این لوله در انواع گوناگونی تولید شود. لوله آلیاژی مسی، براساس استانداردهای ASTM تولید میشود که در ساخت آن از آلیاژهای مختلف مس استفاده شده است. علاوه بر این، لولههای مسی سایز و ضخامت متفاوتی دارند که از مواد اولیه مرغوب و طی فرآیندهای به خصوصی تولید میشوند.
با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی در رابطه با لولههای آلیاژی مسی در اختیار شما قرار دهیم و کاربردهای این نوع لوله را بررسی کنیم.
لوله آلیاژی مسی از چه آلیاژی تشکیل شده است؟
در ساخت لولههای آلیاژی مسی، از مس با درصد خلوص متفاوتی استفاده میشود. یکی از رایجترین انواع لولههای مسی از آلیاژ مس ۹۹% و فسفر ۰.۰۴% ساخته میشود. به همین دلیل است که این نوع لولهها، تقریبا خالص هستند.
لوله آلیاژی مسی معمولا به طول ۵/۳ تا ۴ متر تولید میشوند و در انواع نازکتر ضخامتی بالغ بر ۱.۸ تا ۱۰ میلیمتر دارند. از جمله بخشهای مختلف در صنعت که از این نوع لولههای مسی استفاده میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لوله کشی
- خطوط تغذیه دیگهای جوش
- خطوط تبرد
کاربرد لوله های آلیاژی مسی میراب
لولههای مسی از مس خالص الکترولیزی تهیه میشوند و اندازه و ضخامت آنها به طور دقیق در فرآیند تولید مورد بررسی قرار میگیرد. این نوع لولهها هدایت حرارتی بسیار خوبی دارند و از نظر کیفی نیز بسیار قابل اعتماد هستند.
با توجه به خصوصیاتی که مطرح شد، این امکان وجود دارد که از لولههای مسی در بخشهای زیر استفاده کرد:
- مبدلهای حرارتی
- رادیاتورها
- کولر و دستگاههای خنک کننده
- لولههای گرمایشی الکتریکی
- دست
- دستگاههای تهویه هوا
- یخچال
علاوه بر مواردی که ذکر شد، لولههای آلیاژی مسی، به صورت مستقیم در انتقال مواد زیر کاربرد دارند:
- انتقال مواد روغنی
- کاربرد به عنوان لوله ترمز
- کاربرد به عنوان لولههای انتقالدهنده آب
- لولههای انتقالدهنده گاز
خصوصیات لوله آلیاژی مسی
مس مادهای سخت، چدنی و چکشخوار است. این خصوصیات سبب میشود که کاربرد بسیاری در ساخت لولهها، سیمها و سایر اتصالات داشته باشد. علاوه بر این، لوله آلیاژی مسی خصوصیات منحصر به فرد دیگری نیز دارند که در ادامه برخی از آنها را بیان خواهیم کرد:
- هدایت گرمایی بالا
- رسانش الکتریکی عالی
- مقاومت در برابر خوردگی
- مقاومت در برابر سوختهای فسیلی
- برخورداری از مکانیک خوب
- حفظ خصوصیات مکانیکی در دمای بالا
- غیر مغناطیسی
همچنین نقطه ذوب فلز مس خالص ۱۰۸۳ درجه سانتیگراد است. مس و آلیاژهای آن، بو و طعم خاصی دارند؛ به همین دلیل، هنگام استفاده از آنها جهت انتقال مواد مختلف باید توجه داشت که این احتمال وجود دارد که مواد در اثر تماس با لولههای مسی، بو و طعم خاصی به خود بگیرند.
انواع لوله آلیاژی مسی
لوله آلیاژی مسی، انواع مختلفی به شرح زیر دارند:
آلیاژ مس- نیکل و روی
این آلیاژ به دلیل رنگ خاصی که دارد، تحت عنوان “نیکل سیلور” شناخته میشود. همانطور که از نام آن پیداست، این لولهها حاوی روی و نیکل به عنوان فلزات اصلی هستند و این امکان وجود دارد که از عناصر آلیاژی دیگر نیز در ساخت آنها استفاده شود.
آلیاژ های مس با درصد خلوص بالا
این نوع لولههای مسی، شامل ۹۶ تا ۹۹.۳ % مس خالص میشوند. همچنین لولههای آلیاژی مس گالوانیزه نیز شامل ۹۴% مس هستند. این امکان وجود دارد که فلز نقره به این نوع آلیاژ اضافه شود و با این کار، لولهها از خواص دیگری برخوردار شوند.
برنج
برنجها حاوی روی به عنوان آلیاژ اصلی هستند. البته علاوه بر روی، این امکان وجود دارد که از عناصر دیگری همچون آهن، آلومینیوم، نیکل و سیلیکون، جهت تغییر خواص لولهها استفاده شود.
برنز
اصطلاح برنز، آلیاژی از فلز مس و قلع را شامل میشود.
آلیاژ مس و سرب
لولههای آلیاژی مسی که در این دسته از ترکیبات قرار میگیرند، شامل بیش از ۲۰% سرب میشوند. علاوه بر این، در این آلیاژ از مقدار کمی نقره نیز استفاده میشود اما قلع و روی در ساختار آنها جای ندارد.
در نهایت براساس آنچه بیان شد، لوله آلیاژی مسی، کاربرد گستردهای در صنعت دارد. آلیاژهای مختلفی از لولههای مسی وجود دارد که هر یک خصوصیات مختص به خود را دارند. لولههای مسی به خوبی با شرایط محیطی مختلف سازگار میشوند و به همین دلیل است که استفاده از آنها، به طور چشمگیری در صنعت افزایش پیدا کرده است.